I min bok Från Italien till din köksträdgård skriver jag om tomat Fiaschetto från Apulien och den berömda sorten för passata som odlas i Torre Guaceto. Detta är ingen s.k. ”vintertomat” utan en tomat man använder för olika konserver.

ANVÄNDS FRÄMST I PASSATA

Denna sort är perfekt i goda tomatsåser och pastasåser och den låga plantorna bär massor av frukt! Detta är en tomatsort som är varje tomatsåsproducents dröm, den producerar massor av röda tomater under en kort tid och på samma gång så var beredd med passatamaskinen!

Det finns 2 olika sorter i Apulien. Dels Fiaschetto piccolo, den lilla och sedan den lite större. I år ska jag odla bägge sorter.

Här bild på Fiaschetto i tomatlandet för ett par år sedan. Och kom ihåg, Fiaschetto-tomater från Apulien ska inte hängas upp eller sparas utan konserveras direkt när de är mustigt röda.

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *