Jag ser att det förekommer texter på nätet där man skriver att Italiens hållbara tomater har sitt ursprung i Serbien?! Jag ska därför reda ut begreppet här.

“Pomodoro da serbo” är ett vanligt uttryck när det gäller hållbara tomater som man typiskt lagrar hängande i en stor klase. Speciellt i Apulien är begreppet utbrett. Sätter man in “da serbo” i Google translate så blir det Serbien “från serbiska”.

Men att Syditaliens hållbara tomatsorter kommer från Serbien är helt fel. Istället kommer uttrycket ifrån det italienska verbet “serbare”. Det betyder “att bevara” och substantivet “serbo” kommer från själva verbet. Det innebär helt enkelt att en tomat som är “da serbo” är “lämplig för lagring”.

Ponderosa som har funnits i sortimentet sedan 2012 är en typisk “da serbo” tomat från och endast Italien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nästa inlägg

Tomat Fiaschetto från Apulien

tis mar 2 , 2021
I min bok Från Italien till din köksträdgård skriver jag om tomat Fiaschetto från Apulien och den berömda sorten för passata som odlas i Torre […]