Ocimum tenuiflorum, även Ocimum sanctum

I år är en av de ekologiska frönyheterna Helig basilika eller Tulsi. Helig basilika har sitt ursprung i norra Indien där den går under benämningen Tulsi. Denna perenna basilika anses vara en helig planta inom hinduismen och ingår i många religiösa ceremonier. Inom Ayurveda används den nästan uteslutande som medicinalväxt.

Det är en mycket gammal tradition i Indien är att tillbe sina plantor morgoh och kväll, och helig basilika anses skydda familjen från ondska och föra med sig lycka och välgång. Och inte bara det – helig basilika anses ha en rad användningsområden och helande egenskaper. Den ska stärka immunförsvaret, lindra huvudvärk och till och med ha en positiv effekt på hjärtsjukdomar.   

En mycket intressant basilika

Tack vare sina hälsofrämjande, desinficerande och antibakteriella egenskaper har basilika sedan antiken spelat en viktig roll i olika ceremonier i Indien och därför är Tulsi en viktig del i det dagliga livet.  

Helig basilika har lila blommor och stjälkar och blir ca 50 cm hög. Smaken är en blandning av kanel och mynta.

Det vanligaste sättet att tillgodogöra sig alla den heliga basilikans fördelar är att koka te på bladen och på marknaden finns många teprodukter med denna ört. Det finns 2 olika sorters Tulsi: Grön Lakshmi Tulsi och lila Krishna Tulsi.

Helig basilika används inte så mycket i det indiska köket men i det thailändska köket  används en variant av helig basilika – Kaphrao – i olika sammankokta rätter som ex. phat kaphrao.   

I sommar ska jag odla Helig basilika och ha krukor stående utanför dörren och tillbe dem morgon och kväll.

Ett litet parti ekologiska fröer finns nu på lager.

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *