Idag ska jag så ännu mer timjan. Timjan är en av de många kryddväxter som används och har använts i alla tider både i mat, medicin och som prydnadsväxt. Det finns många olika sorters timjan men den vanligaste är den man kallar för fransk timjan eller som på fröpåsarna Timo di Provenza. Timjan med sina läkande egenskaper används som medicinalväxt för sina antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Hippokrates rekommenderade timjan mot luftvägssjukdomar, halsont och hosta och när digerdöden härjade som värst i Europa bar man timjanbuketter som skydd. Den eteriska oljan som utvinns ur timjan, tymol, är bland annat bakteriedödande och används bland annat i munvatten och handdesinfektion (!).
?????

Timjan ingår i de franska kryddbuketterna Bouquet garni och Herbes de Provence
I köket har också timjan använts i alla tider.Timjan ingår i de franska kryddbuketterna Bouquet garni och Herbes de Provence. Timjan, tillsammans med lavendel och rosmarin, tillhör de mest älskade kryddväxterna i Provence och där använder man timjan i soppor och såser. Man kryddar tomater och grillade grönsaker med timjan och timjan kryddar även sallader och chèvre. Även desserter kan kryddas upp med lite timjan och vill du ha lite Provence stämning på buffébordet i sommar serverar du små kuvertbröd ”petit pains au thym”.
?????
Nya timjanfröer har precis kommit in på lager igen och varje förpackning innehåller tusentals fröer ???? #thymetosow #timodiprovenza #timjan #tymol #provence #fransktimjan #thyme #timo #tomillo #örtagård #kryddväxter #aromatiskaörter #franchifröer #franchiseeds

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *