Vilka tomater klarar torka bättre än andra?

Jag har fått många frågor efter förra veckans avsnitt av Mandelmanns gård där man pratade om tomater som odlas utan vatten. I min bok Från Italien till din köksträdgård som utkom 2016 skriver jag bland annat om pomodoro Siccagno som odlas i Palermo-provinsen på Sicilien. Siccagno-tomaterna odlas där nästan helt utan vatten. Plantorna får endast 300 ml per planta när de utplanteras i slutet av maj, resten ligger i Guds händer, som odlarna själv säger.

Att plantorna ändå växer och producerar tomater beror på att det finns vatten i marken som har lagrats efter vinterns regn. Odlingen sker också högt upp på bergssluttningar där den höga luftfuktigheten och nätternas temperaturfall gör att plantorna trivs och frodas. Bristen på vatten gör att skörden inte blir så riklig men tomaterna får i gengäld mycket godare smak och högre halter av nyttiga ämnen som finns i tomater.

I de södra delarna av Italien är det torrt, varmt och soligt. Precis som hos oss förra sommaren. Där finns inte tillgång till bevattning och där råder säkert bevattningsförbud under sommarens varmaste månader.

Det finns tomatsorter som klarar torra och varma förhållanden bättre än andra. Generellt är det tomater som man kan lagra länge som ex. våra Vesuvio giallo, Principe Borghese (den syditalienska sorten med spets), Ponderosa, Crovarese, Pendolino, Regina etc. Det är tomatsorter med tjockt skal innehåller mindre vatten än andra sorter och klarar därför ett varmare och torrare klimat. Jag kan nog tänka mig också att en tomat som San Marzano även är ett bra alternativ i torrt klimat.

Tomat Ponderosa

Det finns en gammal ”tomattumregel” att när tomaterna börjar mogna på plantan ska man minska på vattningen mer och mer. Detta gör att – precis som Siccagno-tomaterna – tomaterna får en godare smak.

Tomat Vesuvio giallo (Peardrops heter den nu)

 

 

 

 

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *