Jag odlar allra helst grönsaker och tomater med en historia bakom sig och tomaten från Marmande i Frankrike finns det verkligen mycket information om. Pomodoro Marmande har funnits i Gourmetgarage sortimentet sedan starten och är en av våra fasta ”italienska” sorter.

Tomathuvudstaden Marmande ligger i departementet Lot-e-Garonne i den sydvästra delen av Frankrike. Här odlas inte bara den klassiska Marmande-tomaten utan även ex saftiga Ananas, Noire di Crimea, små körsbärstomater och även avlånga tomater.

Varje år i slutet av juli firas tomaten med en stor tomatfestival ”Marmande en Fête” med musik, upptåg och tomatmat. Borgmästaren i staden överlämnar även traditionsenligt nycklarna till riddaren av kärlekens äpple – Pomme d’Amour – och får i gengäld en stor korg med olika sorters tomater. På den årliga festivalen kan man möta tomatproducenter från området och smaka och äta goda rätter med tomat som huvudingrediens. Vi är ju i tomatens huvudstad! En av rätterna man ser på festivalen är den sydfranska paradrätten ratatouille.

Marmande är en stor bifftomat, smakrik och aromatisk med frukter som kan väga upp till 200-250 gram.

Marmande i Italien

Tomat Marmande kommer från Frankrike men av någon anledning så har den acklimatiserat sig i regionen Toscana i Italien och den räknas även som en typisk tomatsort från Toscana. Den finns med i PAT registret till och med 🙂

Historia

Man började odla tomater i Marmande efter det stora utbrottet av vinlus 1863 som förstörde och infekterade hela Europas vinproduktion. Vinrankor vissnade och det var en stor katastrof. En trädgårdsmästare tog därför initiativet till att börja odla tomater ute på fälten istället.

Pomme d’Amour

Marmande tomaten i sig har en romantisk historia och i staden finns faktiskt en bronsskulptur av en ung kvinna som sitter med ett ”Pomme d’Amour” i handen. Det sägs att en ung fattig fransman rest till Sydamerika för att söka lyckan och fick då en tomatfröer av en indian. Han var förälskad i en ung och rik kvinna som till sin fars förtvivlan inte kunde hitta en man. När han sedan återvänt till Frankrike skyndade han sig att så tomatfröerna som han sedan presenterade för sin älskade som föll pladask för honom. Det lär vara denna historia som tomatens andra franska namn kommer från Pomme d’Amour, kärleksäpplet.
Denna tomatsort började sedan odlas och utvecklas av lantbrukaren Pierre Gautriaud från just Marmande. Gautriaud började arbeta med tomatern och odlade dem mot störar istället för att som tidigare odla på friland utan stöd. Han började förädla tomaten och de lokala bönderna utvecklade denna stora och smakrika tomat som i dag är den klassiska Marmande. Det sägs att den klassiska Marmande tomaten är en korsning av 3 sorter franska sorter; la Merveille des Marchés, Pondorosa (nej inte Ponderosa!) och Mikado écarlate.

Odla Marmande-tomat

Plantan är en s.k. semideterminato – en halvhög planta som behöver stöd. Marmande finns i vårt Chefs Market sortiment och en sort att prova!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *