År 2013 släppte jag boken Italiens tomater. En liten behändig pocketbok om alla Italiens fantastiska tomater och inte minst Kampaniens och Apuliens piennolo-tomater. Jag har sedan starten 2004 haft evighetstomaten Principe Borghese i sortimentet. Dessa mycket hållbara tomater brukar kallas pomodoro eterni – evighetstomater.

Då i 2013 började det mer och mer uppmärksammats gula piennolo-tomater och jag fick kontakt med

Pomodoro Giallo del Piennolo

De första tomaterna som kom till Italien var runda och gyllengula och fick därför namnet pomi’doro – gyllene äpplen. Runda orangegula tomater lär ha odlats i Neapel området sedan 1544 och fröerna har bevarats tack vare munkar i området.

År 2012 fick ja kontakt med en odlare i Kampanien som odlar dessa som närmast kan jämföras med vår sort Ponderosa. En sort man odlar just för sin hållbarhet även i Apulien. Han berättade att dessa första gyllengula orange tomater är mycket nyttigare än “vanliga” röda tomater och att de på den senaste tiden har fått en renässans.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nästa inlägg

Varifrån kommer äggen?

tor sep 14 , 2017
Ägg-och mejeriindustrin suger och man borde GoVegan. Jag är väldigt noga med att köpa ekologiska ägg från utehöns och i Danmark finns mejeriprodukter som är […]