Trombocino eller det korrekta namnet Tromba d’Albenga (trumpeten från Albenga) är en kultursort från Albenga i Ligurien. Från Albenga kommer inte bara denna zucchetta (blandning mellan  zucchini och pumpa) utan även kända tomaten Cuore di bue d’Albenga, den kända kronärtskockan Spinoso (taggig)d’Albenga och inte minst klassiska lila sparrisen Violetto d’Albenga.

Trombocino
Trombocino på min bokreception på Hörte Brygga 2016.

Det latinska namnet Cucurbita Moschata och den brukar kallas Tromboncino (liten trumpet) eller zuchetta rampicante” (klättrande). De långa, kurviga frukterna med ett litet ”klot” i ena änden (där alla fröer finns) kan faktiskt bli nästan 1 meter långa men skördas alltifrån späda, ca 10 cm långa och upp till full storlek.

I Italien äter man nästan alltid Trombocino när frukterna är ljusgröna och späda och använder på samma sätt som vanlig zucchini och den har en angenäm lite nötaktig smak.

Här är liten film från Albenga när man firar Fantastiska fyran från Albenga.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/u9pX1nPGrY8″ frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

Här köper du fröer.

Trombocino
Kultursort från Albenga i Ligurien. Här nyskördade. Väldigt lättodlad!

 

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *