Är det inte tråkigt att gå in i en butik och bara hitta ”gul lök” bredvid potatisen? När hela världen är full av spännande, snygga och goda löksorter. I Italien finns massor av olika regionala löksorter som verkligen kan förhöja vilken måltid som helst. Och det är inte svårt att odla lök! Det är lite ”pilligt”, det tar lång tid men tänk att kunna skörda egna spännande löksorter.

Så här gör jag!

Jag har sådana här små lådor med hål i botten. Där häller jag i ekologisk (alltid ekologisk!) såjord eller grönsaksjord. Sprinklar över lökfröer så jämnt som möjligt och häller på jord över fröerna. Jag vattnar alltid med ljummet vatten för att inte ”skrämma slag” på odlingarna!

Så här ser det sedan ut när plantorna utvecklas.

Omplantering

När plantorna är så här stora är det dags att dela dem och plantera ut. En och en eller upp till 3 plantor i en grupp. Sedan gör jag en fördjupning med pekfingret och sätter ner plantan. Man är ju ”programmerad” att täppa till hålet och jämna till jorden men icke! Bara sätt ner plantan och gå vidare med nästa planta. Så här ser det ut hos mig. Detta är rosa lök från Lucca i Toscana.

När man sedan vattnar så kommer jorden att bli superfin, lös och porös, perfekt för löken att kunna utvecklas som den ska och den kommer så småningom att lätt krama om varje planta istället.

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *