En av våra många frönyheter 2021 är bladkål Asa de cántaro. Vi som arbetar med fröer har vetat om en del frönyheter sedan länge. Här kommer jag att presentera dessa lite då och då och jag kan lova att det är mycket spännande!

Förra året inledde vi den gastrobotaniska resan till Spanien och i år får vi in mer sorter från Spanien. En kålsort typisk för Kantabrien, i den norra delen av Iberiska halvön. Asa de cántaro heter den och den finns i 2 olika ”versioner”.

Stora yviga blad (Berza grande)

Asa de cántaro kännetecknas av stora ljusgröna blad med ”lockiga” kanter. Bladnerverna är mycket markerade och vita. Fibrös och samtidigt en mjuk konsistens.

Jag frågade vår producent om vad Asa de cántaro egentligeb betyder? Asa de cántaro betyder handtag på en bägare. Men varför? Det finns det inget svar på!

Asa de cántaro används i köket i Kantabrien typiskt i olika grytor, som cocido montañés, översatt fjällgryta. En mustig och närande böngryta.

Asa de cántaro är också vanlig i den norra delen av Portugal och här används den ex. i caldo verde.

Har fått många frågor om när vår portugisiska kål kommer in på lager igen? Det gör den i slutet av november ? Vi har 4 olika kål från Portugal i sortimentet. Penca de Chaves, Penca de Mirandela, Penca póvoa verde och Galega de folhas lisas. Bilden är från regionen Alentejo och gubbar på flak på väg mot Monsaraz.Förutom bladkål Asa de cántaro finns redan 4 olika sorters portugisisk bladkål i sortimentet.

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *